Skip to main content
Nobels fredsprismedalje - forside
Nobels fredsprismedalje - forside
Nobels fredsprismedalje - forside

Nobels fredsprismedalje - forside

Kunstner (1869 - 1943)
Portrettert (1833 - 1896)
Dato1902
MediumGips
MålDiameter: 6,5 cm
KlassifikasjonSkulptur
ObjektnummerOKK.VM.S.2031a
BeskrivelseForsiden av medaljen. Portrettrelieff av Alfred Nobel.
Historikk
I mars 1901 fikk Gustav Vigeland en forespørsel fra Den norske Nobelkomite om han ville delta i en lukket konkurranse om utkast til Nobels fredsprismedalje. Det skal ha vært maleren Erik Werenskiold som anbefalte komiteen å kontakte Vigeland. Oppdraget hadde klare spesifikasjoner, men ga også rom for kunstnerisk frihet; "Paa den norske medaljes bagside skal der, foruden indskriften 'Pro pace et fraternitate gentium', anbringes et sindbillede som passende kunde betegne […] fred og broderskab mellem folkene [...].". På medaljens forside skulle Alfred Nobels portrett, samt hans fødsels- og dødsår bli presentert.
Vigeland, som på denne tiden var i Paris for å studere gotisk skulptur, gikk straks i gang med utkastet. Tidlige tegninger viser at han utforsket dyreskikkelser som motiv for medaljens bakside. Skissene viser en løve og en hest i forskjellige sammenstillinger. I det endelige utkastet derimot, er denne ideen forkastet til fordel for tre stående menn som griper om hverandres skuldre. Komposisjonen kan være inspirert av "De tre Skyggene" av den franske billedhuggeren Auguste Rodin. Motivet er også brukt som toppfigurer i Rodins "Helvetesporten". Vigeland var opptatt av at medaljen ikke skulle bli for stram i uttrykket. Fremfor å lage den geometrisk rund, modellerte han et mer tilfeldig omriss. Inskripsjonen går helt ut i kantene, og bokstavene har uregelmessige mellomrom mellom seg. I mannsfigurene og portrettet har Vigeland utelatt skarpe detaljer til fordel for svake antydninger av formene: "Derved tror jeg at have givet Medaljen et ledigere og friere Præg."
10. desember samme år fikk Vigeland brev fra komiteen om at utkastet hans var antatt. Billedhuggeren hadde konkurrert mot arkitekten Henrik Bull og malerne Eilif Peterssen og Gerhard Munthe. Gullmedaljen ble klar til utdelingen av Nobels fredspris i desember 1902. Samme år kunne interesserte se medaljen i sølv utstilt i Kunstindustrimuseet. En kritiker i Morgenbladet mente den var "holdt i en djærv, bred stil", og Alfred Nobels portrett var "kraftigt og aandfuldt udført".
Medaljen ble modellert i stor målestokk (diameter 41 cm, OKK.VM.S.1889), og deretter mekanisk nedskalert av den svenske medaljegravøren Erik Lindberg.
Vigeland laget også en kolossalbyste av Alfred Nobel på bestilling fra Den norske Nobelkomiteen. Bysten ble ferdig i 1903.
Status
Ikke utstilt